Etalagebenen
Etalagebenen/Claudicatio Intermittens
Perifeer arterieel vaatlijden en Etalagebenen
Als gevolg van afzetting van vet (plaques) in de wand van de slagader en verharding of ‘verkalking’ van de wand van slagaders kan er een vernauwing ontstaan. De vernauwingen kunnen in één of beide benen voorkomen, maar ook in de armen. Deze aandoening noemen we perifeer arterieel vaatlijden (PAV).
Door de vernauwing stroomt er minder bloed door het vat, met als gevolg dat de bloedtoevoer naar de benen en daarmee de zuurstofvoorziening in gevaar komt, ook wel perifeer vaatlijden genoemd. In de spieren vindt een stofwisselingsproces plaats waarbij zuurstof gebruikt wordt. Bij een tekort aan zuurstof ontstaat een krampende pijn. Dit verschijnsel noemen we “Claudicatio Intermittens”, de medische term voor etalagebenen.
Wanneer de doorbloeding erg sterk is verminderd, kunt u ook pijn hebben wanneer u rust.
Verschillende stadia’s van Perifeer arterieel vaatlijden
De ontwikkeling van PAV verloopt via vier stadia. Aan de hand van de klachten kan worden vastgesteld in welk stadium men zich bevindt.
Stadium 1:
Een vernauwing in de slagader in of naar het been; de afsplitsingen zorgen voor voldoende bloedtoevoer en er zijn geen klachten.
Stadium 2:
Claudicatio Intermittens (etalagebenen); na een bepaalde loopafstand treedt een stekende pijn (kramp) in het been op.
Stadium 3:
Rustpijn; tijdens het liggen is de doorbloeding onvoldoende en treedt er pijn op. De pijn vermindert door door het been af te laten hangen of zittend te slapen.
Stadium 4:
Gangreen en/ of necrose; er is nauwelijks doorbloeding. Ook treden er gemakkelijk wondjes op door bijvoorbeeld nagels knippen of de druk van een schoen. Deze wondjes kunnen snel geïnfecteerd raken. Wanneer deze infectie zich uitbreidt ontstaan er donkerblauwe of zwarte verkleuringen (necrose is een droge wond, gangreen een natte wond). Nattend gangreen kan zich snel uitbreiden. Door necrose of gangreen sterft een stuk teen of voet af en is amputatie nodig. Dit afstervingsproces gaat samen met voortdurend hevige pijn.
Behandeling
Onze Claudicatio therapeuten Henri Klijnstra, Jeroen Fokkens, Lennard Schuttenbeld en Erik Ettema verzorgen Claudicatio therapie op de volgende locaties: Gorredijk, Jubbega, Oldeberkoop, Havelte en Bovensmilde.
De behandeling is erop gericht om problemen door de klachten te beperken, tolerantie voor de pijn te vergroten en de risicofactoren voor aderverkalking te verminderen.
Inzet van de patiënt is hierbij erg belangrijk: Gedragsverandering, onder andere het veranderen van de levensstijl en ziekte-inzicht, is noodzakelijk om inspanningsbeperkingen te verminderen en het looppatroon te verbeteren.
De behandeldoelen worden per patiënt bekeken en afgestemd.
Sommige patiënten hebben genoeg aan het wandeladvies, maar andere hebben weer een intensievere begeleiding door een fysiotherapeut nodig. Wanneer een behandeling door een fysiotherapeut niet voldoende is, is een ingreep in het ziekenhuis (dotteren of bypass) nodig om de vernauwing van het bloedvat op te heffen. Ook na zo’n operatie kan een fysiotherapeutisch behandeling/begeleiding gewenst zijn.
Fysiotherapeutisch onderzoek
Wanneer u bij de fysiotherapeut komt, zal de fysiotherapeut eerst een uitgebreid onderzoek uitvoeren.
Het doel van dit onderzoek is inventariseren van ernst, aard en mate van beïnvloedbaarheid van uw gezondheidsprobleem. De fysiotherapeut onderzoekt welke klachten bij u op de voorgrond staan, wat de prognose is en wat uw informatiebehoefte is.
Het functieonderzoek bestaat uit een inspanningstest, veelal de loopbandtest, ganganalyse en overige functieonderzoeken, zoals staan op één been en traplopen.
De loopbandtest is een hulpmiddel om vast te stellen of er sprake is van een abnormale afname van het inspanningsvermogen. Tijdens de loopbandtest worden de pijnvrije looptijd en/of -afstand (waarbij de pijn begint) en de maximale looptijd en/of –afstand ( waarbij de patiënt moet stoppen) gemeten.
Behandeldoelen voor de fysiotherapie kunnen zijn:
Vergroten van de loopafstand
Verbeteren van het (duur-)uithoudingsvermogen
Verhogen van de pijntolerantie/leren “door de pijn heen te lopen ”
Overwinnen van angst voor inspanning
Verbeteren van het looppatroon
Ontwikkelen van een actieve leefstijl
Verbeteren van specifieke vaardigheden, zoals traplopen
Geven van informatie en voorlichting
De fysiotherapeut heeft gestandaardiseerde hulpmiddelen om tijdens en na de behandelperiode te bepalen in hoeverre de behandeldoelen zijn verbeterd of bereikt. (zie ‘fysiotherapeutisch onderzoek’)
Heeft u vragen en/of wilt u een afspraak maken bel ons op telefoonnummer 0513-436738 of maak online een afspraak bij bovenstaande therapeuten.